Hogere marktwaarde

Hogere marktwaarde

Een woning die is voorzien van zon- en lichtregulerende screens kenmerkt zich door meer bewonerscomfort, een fraaiere uitstraling en meestal ook een lagere energierekening. Dat alles komt de waarde van de woning uiteraard ten goede. En dus ook de verkoopbaarheid en de verhuurbaarheid.

Zonwering zorgt voor een groener energielabel:
een verbetering van twee energieklassen

Binnen het nieuwe Woningwaarderingstelsel (WWS) wordt de maximaal toegestane huurprijs van een woning onder meer gebaseerd op het energielabel. Een lagere EPC leidt uiteraard tot een ‘groener’ energielabel. Zonwering maakt zelfs een verbetering van twee energieklassen mogelijk. Zodat bijvoorbeeld een woning met energielabel A na het aanbrengen van zonwering kan worden voorzien van een energielabel A++.

Huurstijgingen tot € 28,- per maand

Wanneer een energielabel twee klassen ‘groener’ wordt, levert dat in het puntensysteem van het WWS zo’n 10 punten op. Dat betekent dat de huur van de betreffende woning verhoogd mag worden met maximaal € 28,- per maand. Zo verdient de investering in zonwering zichzelf terug.

Een investering die zichzelf terugverdient

Die hogere huurprijs is niet alleen een interessant voor woningbouwverenigingen. Ook voor beleggers en investeerders, die verplicht zijn om een deel van hun te verhuren woningbestand aan de sociale sector aan te bieden, is deze extra huurwaarde een belangrijk voordeel.

En bovendien: een hogere waardering volgens BREEAM-NL

De energieprestaties van een woning wegen ook zwaar mee in de duurzaamheidsbeoordeling van BREEAM-NL. Betere energieprestaties leveren meer credits op en dat vertaalt zich weer in een betere marktwaarde. Zo schatten bijvoorbeeld sommige hypotheekverstrekkers de waarde van een woning hoger in, afhankelijk van een goede BREEAM-score. Zonwering is in het BREEAM-systeem goed voor 4 tot 5 punten. sluit