EPC-verlagend en comfort-verhogend

EPC-verlagend en comfort-verhogend

Nieuwe of gerenoveerde woningen moeten in Nederland voldoen aan wettelijke eisen op het gebied van energiezuinigheid. Deze eisen worden uitgedrukt in de energieprestatiecoëfficiënt (EPC). De toegestane EPC-waarde bedraagt sinds 1 januari 2011 maximaal 0,6. De verwachting is dat de eisen nog verder worden aangescherpt tot 0,4 (vanaf 2015) en 0,0 (vanaf 2020).

Tijd voor een nieuwe maatregel

De vraag is ondertussen dan ook wat u nog kunt doen om aan deze steeds strengere eisen te voldoen. De meeste woningbouwverenigingen, VVE’s en investeerders hebben immers de voor de hand liggende voorzieningen, zoals na-isolatie of dubbel glas, al getroffen. Hunter Douglas laat u daarom graag kennis maken met het verrassend grote effect van zon- en lichtregulerende screens.

Agentschap NL toont het effect van zonwering

In de zomermaanden kan de warmte in woningen enorm oplopen. Airco’s en ventilatoren draaien daardoor overuren, wat uiteraard veel kostbare energie kost. Agentschap NL, de overheidsinstantie voor duurzaamheid en innovatie, heeft aan de hand van een aantal referentiewoningen aangetoond dat deze oververhitting vrijwel geheel wordt weggenomen door de toepassing van zonwering. Gezien de energiebesparing die dat tot gevolg kan hebben, telt zonwering stevig mee bij de bepaling van de EPC van een woning. Onafhankelijk van de aan- of afwezigheid van airco of andere voorzieningen.

EPC-verlagingen van 10%

Agentschap NL heeft een eenvoudig hulpmiddel ontwikkeld, in de vorm van een spreadsheet, waarmee u de invloed van zonwering op de EPC relatief eenvoudig kunt vaststellen. Zo blijken verlagingen van de EPC van zo’n 10% haalbaar, zodat bijvoorbeeld een verlaging van 0,70 naar 0,63 mogelijk is. Of van 0,60 naar 0,54.

Wilt u met een adviseur eens doorrekenen wat het effect kan zijn voor uw woningvoorraad? Wij maken graag een afspraak. 

Betere energieprestaties, het hele jaar door

Doordat zonwerende screens omhoog en omlaag kunnen wanneer de gebruiker dat maar wil, dragen ze 12 maanden per jaar bij aan een beter wooncomfort én betere energieprestaties. In de warme maanden wordt de zon buiten gehouden, zodat er geen of minder energie nodig is voor koeling. In de koude wintermaanden fungeert de zon natuurlijk juist wél als een welkome energiebron. De zonwering kan dan omhoog, zodat de zon alle ruimte krijgt om de woning te verwarmen en de HR-ketel geen of minder warmte hoeft te leveren.sluit